Pięć wydarzeń w zaledwie osiem tygodni: Zespół EKS Audi Sport jest zaangażowany w gigantyczne przedsięwzięcie na samym początku Rallycrossowych Mistrzostw Świata FIA. W przyszły weekend supersamochody będą ścigać się w norweskim Hell.
To ekscytujący czas dla Mistrzostw Świata w Rallycrossie (World RX), które do 2020 r. mają stać się wyścigami całkowicie elektrycznymi: coraz większa liczba widzów, nowe festiwalowe wydarzenia, takie jak ostatnie w Silverstone czy niezwykle wyrównane współzawodnictwo na szczycie. Audi, Peugeota i Volkswagena po czterech rundach w klasyfikacji drużynowej dzielą zaledwie 23 punkty, a różnice wśród najlepszych pięciu kierowców wynoszą zaledwie 25 punktów.
Należą do nich kierowcy z EKS Audi Sport, dla których wyścigi w Hell będą bardzo szczególnym wydarzeniem. Najbardziej na północ wysunięty wyścig Mistrzostw Świata w Rallycrossie (World RX) odbywa się w rodzinnym kraju Andreasa Bakkeruda. Ten norweski kierowca Audi ma szczególnie entuzjastycznie nastawionych fanów, którzy bardzo dobrze rozpoznawalni są na całym świecie dzięki swoim jasnoniebieskim koszulkom i skandowanemu dopingowi. Z pewnością na własnym podwórku pojawią się szczególnie licznie by bez opamiętania dopingować swojego bohatera. „Jestem ogromnie podekscytowany tym wydarzeniem” — mówi Bakkerund, który planuje różne akcje ze swoimi fanami. „Hell to dla mnie zarówno runda na ojczystej ziemi, jak i jeden z moich ulubionych torów. Po zajęciu miejsca na podium dla EKS Audi Sport w Silverstone chcę osiągnąć więcej - najlepiej zwycięstwo.”
Bakkerud odniósł już jedno zwycięstwo w Norwegii. W 2016 r. był pierwszym kierowcą w historii Mistrzostw Świata w Rallycrossie (World RX), który w jeden weekend wygrał sześć wyścigów i uzyskał maksymalną liczbę punktów. W zeszłym roku zakończył wyścig w Hell na drugim miejscu.
Szef zespołu, Mattias Ekström, również zajął już wcześniej miejsce na podium tego przypominającego roller coaster toru w pobliżu Trondheim. W 2016 r. zajął trzecie miejsce. „Ten tor jest po prostu fantastyczny” — mówi Szwed. „Mój ulubiony zakręt to Turn 2, w lewo i w dół zbocza. To tam właśnie czujesz się, jakby samochód zyskiwał dodatkową moc. Jednym z najlepszych jest wjazd na Joker Lap. Wjeżdżam tam z bardzo dużą prędkością, wprowadzając jednocześnie auto w kontrolowany poślizg. Widzowie doskonale widzą cały tor praktycznie z każdego miejsca. Ponadto wyścig
w Hell zawsze będzie dla mnie szczególny, ponieważ to tam w 2014 r. rozpoczęła się historia EKS.”
Pomiędzy wydarzeniami w Silverstone i Hell zespół EKS Audi Sport testował amortyzatory i ćwiczył starty w Szwecji, aby optymalnie wykorzystać Audi S1 EKS RX quattro o mocy 580 KM. „Jesteśmy w tym roku bardzo silni” — mówi Mattias Ekström. „Ale aby pokonać zespoły Peugeota i Volkswagena, a to jest naszym celem, musimy nadal się doskonalić.”
Finały będą transmitowane w niedzielę, od 14:00 na stronie www.fiaworldrallycross.com. W Niemczech stacja ProSieben Fun będzie transmitowała wydarzenie na żywo.
O wyścigach RX w Hell:
- Tor Lånkebanen Hell, 30 km na północny wschód od Trondheim
- Długość toru: 1,019 km (okrążenie joker: 1,110 km)
- Nawierzchnia: 63% asfalt, 37% żwir
- Zakręty: 3 w lewo, 6 w prawo
- Prędkość maksymalna: ok. 156 km/h.
- Prędkość średnia: ok. 97 km/h.
- Najdłuższy skok: ok. 16 m.
- Czas trwania wyścigu: 4 okrążenia (kwalifikacje), 6 okrążeń (półfinał i finał)
- Hashtag wydarzenia: #HellRX
Harmonogram:
Piątek, 8 czerwca:
18:00 — wolny trening 1
Sobota, 9 czerwca:
09:30 — wolny trening 2
11:00 — kwalifikacje 1 (Q1)
14:00 — kwalifikacje 2 (Q2)
Niedziela, 10 czerwca:
08:30 — rozgrzewka
10:00 — kwalifikacje 3 (Q3)
12:00 — kwalifikacje 4 (Q4)