Podczas oficjalnego dnia testowego i spotkania dla mediów dotyczącego nowego sezonu Mistrzostw Świata w Rallycrossie, odbywającego się dziś na torze Silverstone w Wielkiej Brytanii, team EKS Audi Sport prezentuje drugą generację Audi S1 EKS RX quattro. Za sterami nowego, wyczynowego auta, przez cały sezon 2018 zasiadać będą Mattias Ekström oraz jego nowy zespołowy kolega, Andreas Bakkerud.
W kalendarzu na nadchodzący sezon zaplanowano dwanaście rund wyścigów rozgrywanych na trzech kontynentach – w Europie, w Północnej Ameryce i w Afryce. W roku 2020, cała seria ma zamiar przestawić się na czysto elektryczny napęd. „Ta perspektywa jest jednym z głównych powodów, dla których Audi angażuje się w tym roku w Mistrzostwa Świata w Rallycrossie” – mówi szef Audi Motorsport Dieter Gass.
Swój rallycrossowy zespół, Ekström stworzył na początku roku 2014 i na przestrzeni zaledwie trzech lat przebił się z nim na szczyt tej serii wyścigów. W sezonie 2016, team EKS i sam Ekström zwyciężyli zarówno w klasyfikacji zespołowej jak i indywidualnej. W roku 2017, po wygranej w czterech wyścigach, Ekström zakończył sezon na miejscu drugim, a team EKS na miejscu trzecim. Przed kolejnym sezonem, zespół EKS Audi Sport i sam jego szef tryskają energią: „Mamy jeszcze większe wsparcie od Audi i ponownie mamy zamiar ostro walczyć o zwycięstwa w poszczególnych wyścigach oraz o pierwsze miejsca w klasyfikacji indywidualnej i zespołowej” – podkreśla Szwed. By ten cel osiągnąć, zespół wystawi na start dwa, zupełnie nowe Audi S1 EKS RX quattro. „Przez cztery sezony jeździliśmy mniej więcej takimi samymi samochodami. Na ten rok przygotowaliśmy dwa absolutnie premierowe egzemplarze nowej generacji.”
W stworzenie nowej jakości, Audi Sport zaangażowało się bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Podczas gdy w sezonie 2017, kiedy Audi Sport po raz pierwszy było oficjalnym sponsorem teamu, większość prac poświęconych było przede wszystkim rozwojowi i wsparciu w testach oraz podczas wyścigów, na sezon 2018 zaplanowano intensyfikację współpracy. Efektem tego jest nowe, 580-konne Audi S1 EKS RX quattro. Samochód otrzymał m.in. nowy pakiet aerodynamiczny zwiększający osiągi auta. Specjaliści Audi, przez wszystkich dwanaście wyścigów sezonu, towarzyszyć będą na torach mechanikom z EKS Audi Sport, najwięcej swej pracy poświęcając dbaniu o silnik pojazdu.
„Spośród wielu modyfikacji, w oczy najbardziej rzuca się nowa aerodynamika” – wyjaśnia Mattias Ekström. „Jednak pod powierzchnią również zmieniło się bardzo wiele. Zrobiliśmy ogromny krok w przód, pierwsze testy wypadły obiecująco. Obrazowo mogę powiedzieć, że w ubiegłym sezonie byliśmy zwierzyną łowną, a w tym zamieniamy się w myśliwego.”
Nie tylko zmiany techniczne napawają Mistrza Świata z roku 2016 optymizmem. „Ten rok jest pierwszym, w którym będę w stanie skoncentrować się wyłącznie na projekcie rallycrossowym” – wyjaśnia Ekström, który od roku 2014 do 2017 startował zarówno w World RX jak i w serii DTM. „Dla mnie osobiście to bardzo pozytywna zmiana. Wcześniejsze zaangażowanie w dwie serie wyścigowe nie było normalnym stanem. Jestem też dumny, że tak wielu długoletnich partnerów – przede wszystkim Red Bull – kontynuuje współpracę ze mną i z moim team’em oraz z tego, że udało się nam pozyskać dla EKS Audi Sport nowych sponsorów. Mamy też w zespole zupełnie nowe twarze, które mam nadzieję uczynią nas jeszcze mocniejszym składem.”
Nową twarzą jest Andreas Bakkerud, który przeszedł już wraz z team’em kilka testowych jazd. „Kilka ostatnich tygodni to dla mnie czas, w którym musiałem się tak szybko jak to możliwe zaprzyjaźnić z nowym Audi S1 EKS RX quattro. To nowe dla mnie auto jest nieco krótsze od samochodów, którymi dotychczas jeździłem.” – mówi Bakkerud. „Moje pierwsze wrażenia są pozytywne. Jestem pod wrażeniem pracy zespołowej i tego, w jaki sposób team poświęca uwagę nawet najdrobniejszym szczegółom, które w efekcie mogą stanowić o różnicach na mecie. Widzę, że Mattias to nie tylko doskonały kierowca, ale również świetny mechanik. Już nie mogę się doczekać, by razem z nim pracować i uczyć się od niego. Moim zadaniem na teraz jest pomoc EKS Audi Sport w zdobyciu tytuł zespołowego Mistrza Świata w Rallycrossie. Kolejnym krokiem będzie zdobycie tytułu mistrzowskiego w klasyfikacji indywidualnej, co w dłuższej perspektywie jest moim osobistym celem.”