|
Witam
Proszę o sprawdzenie przeszłości oraz przebiegu Forda Mondeo MK IV 2009/2010 sprowadzonego z Niemiec. Wersja Titanium X silnik 2.0 duratec-he 145KM tutaj podaję link: allegro.pl/niezawodny-mondeo-2-0i-titani...asz-i4699139429.html a tu numery VIN: WF0EXXGBBE9E29610 Sprawdź ten VIN na autobaza.pl ▸ Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam |
|
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
|
|
Po pierwsze - nie z Niemiec a z Holandii.
Po drugie - jak pamiętam sprzedający miał problemy z fakturami VAT. Cena co prawda nie jest niska, ale też i jakos niespecjalnie wskazujaca na opłatę pełnego VAT. Zapytaj sie go co wystawia na auto - VAT-marżę czy VATOWSKĄ fakturę. Zapytaj czy moze przesłać skan dowodu holenderskiego, jak nie to niemieckiego - ale w niemieckim pewnie bedzie firma...
Przybliżone dane z dekodera
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
Kris75 napisał:
Zapytaj sie go co wystawia na auto - VAT-marżę czy VATOWSKĄ fakturę Dlaczego tak przestrzegacie przed tą FV-marżą ? Czy dla mnie jako kupującego a jednocześnie osobę fizyczną jest to coś gorszego? Dla sprzedającego to wiem, że płaci podatek tylko od kwoty zarobku a nie od całej. |
|
|
|
Pablo - nie chodzi o podatek dochodowy.
Chodzi o podatek VAT. Auto MOGŁO być sprzedawane na podstawie faktury VAT, w cenie netto. Faktura VAT została wywalona, auto przeszło przez kilku pośredników, potem została sporządzona pewnie umowa kupna-sprzedaży. Niektórzy handlarze idą już w takie cwaniactwa, że wpisują na tych umowach dane z briefu - czyli dane formy... A często ta firma nie ... zajmuje się sprzedażą auta i nie miała w zasadzie prawa go sprzedawać na podstawie umowy KS. I teraz zobacz co się dzieje - masz cenę np. 10 tys EUR. Cena netto. Cena brutto to w zależności od kraju - 11900-12300 EUR. Jak myślisz, kto będzie musiał POKRYĆ różnicę wynikającą z tejze faktury? Podpowiem Ci - nowy właściciel auta. A to dlatego, że jak przyjdzie do Ciebie Urzad Skarbowy z prośbą o wyjasnienie tej kwestii to w tej chwili mam informacje, że od razu plombują auto. Jedziesz do handlarza - handlarz pokazuje, że kupił od Józefa Wiertary ze Świżyna, powiat Wielkakupa. Potem nawet moze i szukasz tego Józia w tejże wsi, ten mówi bełkotliwym głosem - dali mnie jakieś papierki, dali mnie na piwo... Ja nic nie wiem nic nie widziałem... No żul. Ale po jakichś naciskach dostajesz jakąś fakturę gdzie sprzedawał jakiś uprzejmy Niemiec Ahmed Mustafa Al-Khandi z Berlina... I tak dalej i tak dalej. A auto masz zabezpieczone jako pochodzące z PRZESTĘPSTWA, masę kłopotów, sad, policja, prokuratura. Na koniec - trzeba zapłacić te 2000 EUR... Nie mam nic przeciw fakturze VAT-marża, absolutnie. Wręcz powiem więcej - powinna być w każdym aucie sprzedawanym w komisie na pełną kwotę! Ale przy nowych autach - do 4-5 lat trzeba zachować sporą ostrożność. |
|
Ostatnio zmieniany: 2014/10/17 21:27 przez Kris75.
|